Door verschillende leeftijdsgroepen met elkaar te vergelijken, merken we dat mensen steeds later gaan werken. In 2022, begonnen mensen tussen de 60 en 65 jaar immers al op 14-jarige leeftijd met werken en 33% werkte al voor hun 20ste. Voor de leeftijdsgroep 40-49 jaar is dit slechts 16%. De bevolking jonger dan 20 jaar in 2022 en die al gewerkt heeft (zie criteria op de pagina “loopbaan”) bedraagt slechts 22.760 mensen.

In het jaar 2022 zien we een evenwichtig aantal mannen en vrouwen aan het werk, maar met een aanzienlijk hoger aandeel deeltijds werkende vrouwen. De invloed tussen de geslachten (man/vrouw) op het werkelijke arbeidsinkomen (de hier getoonde inkomens worden niet herberekend voor voltijdse gelijkwaardigheid) wordt steeds duidelijker naarmate men in de leeftijdsgroepen stijgt. Dit verschil in inkomen kan het gevolg zijn van verschillende factoren tegelijk, waaronder bijvoorbeeld een verschil in arbeidspatronen (gemiddeld meer voltijds voor mannen en deeltijds voor vrouwen) en een verschil in inkomen tussen mannen en vrouwen voor gelijkwaardige arbeidstijd.

“Aan het stijgend aantal bezoeken aan mycareer.be, zien we dat Belgische burgers steeds meer geïnteresseerd zijn in het monitoren en beheren van hun loopbaan.”

— Bart Vantieghem (Manager en business expert – Loopbaan)